Van e különbség a fitnesz ruhák között? Mit érdemes viselni?

Van e különbség a fitnesz ruhák között? Mit érdemes viselni?

A fitneszterembe szánt ruhák nem csak a sportolásunkat szolgálják, de kifejezetten divatosak is, amit stílusunknak megfelelően ízlésesen össze tudunk válogatni. Azonban nem minden a dizájn, az anyag és a minőség mindennél fontosabb.

Öltözéked soha ne legyen gyapjú vagy pamut!

Sokan tapintásra vásárolnak maguknak ruhát, ami nem is probléma, de az edzéshez választott darabok esetében bizony kulcsfontosságú kérdés, hogy milyen anyagból készült az, amit majd hordani fogsz.

A gyapjú rásimul a bőrre, nem okoz semmilyen irritációt és könnyű is, azonban egy hosszabb edzés után csak a baj van vele. Ugyanis hamar megszívja magát nedvességgel az izzadság által, így hiába természetes anyag, egyszerűen kényelmetlenné válik és csak kellemetlenséget okozol vele saját magadnak. Hiszen foltot hagy és nem fog örömet okozni az edzés, mert csak azt fogod lesni ki vette észre a ruhádon megjelenő tócsát.

Tehát szuper ruhák készülnek gyapjúból, de azokat ne fitnesz kellékként vásárold meg magadnak!

A pamut sem jobb. Hasonló tulajdonságokkal bír, mint a gyapjú, csak azon felül, hogy ő is magába szívja az izzadságot, még bőrirritációt is képes okozni. Egy tartalmas edzés után pedig senkinek nem hiányoznak a kiütések, az égő vagy éppen a viszkető bőr, esetleg az indokolatlan és tartósabb bőr pirosság sem.

Ennek értelmében kifejezetten sportruházati boltból vásárolj, hiszen az ott kapható termékek mindegyike úgy van kialakítva, hogy testednek és lelkednek egyaránt megfelelő legyen, ráadásul színben és dizájnban is biztosan meg fogod találni a számodra legmegfelelőbbet.

Szűk vagy szellős?

Hogy mennyire testhezálló egy ruha, az nagyban függ attól is, hogy éppen milyen edzést végzel.

Az aerobichoz, a kardiohoz, vagy a súlyokkal történő gyakorlatokhoz érdemesebb szűkebb darabokat választani, hiszen azokban jól kirajzolódik az alakod és te magad is láthatod fejlődésednek az eredményét a terem tükrén visszacsillanva.

Azonban ha olyan mozdulatokat végzel, amit lassabban és kitartva kell végezni, mint például a jóga és hasonló tevékenységek esetében, akkor célszerűbb szellősebb ruhadarabokat választani, hogy ne akadályozd mozgásodat a gyakorlatok során.

A legjobb választás talán a lenből készült alsó vagy éppen felsőrészek ebben az esetben.

Amit mindenképpen kerülj!

A műszálas és szintetikus anyagokból készült ruhák nem valók edzéshez. Ugyan készülnek belőlük is sportolásra alkalmasnak tűnő darabok, de ezek nagyon olcsók, hamar elhasználódnak és nagyon rossz nedvszívó képességgel rendelkeznek. Tehát folyamatosan izzadni fogsz benne, ami az anyag sajátosságának köszönhetően kellemetlen szagot is fog magából árasztani. Nehezen is moshatóak, ugyanis a magas hőfokot nem bírják, ami által könnyen kinyúlnak és nem is lesz már kedved többet felvenni.

A tények ismeretében érdemes inkább picivel többet költeni arra a ruhára, amit majd az edzéshez vásárolunk, hiszen rengeteg a különbség a kategóriák között, de egy jó választás hosszú távú és jó befektetés lehet számodra.

Ezen valóban nem érdemes spórolni, hiszen az egészséges edzés alapfeltétele, hogy mi is jól érezzük magunkat a bőrünkben, amit egy ízléses, sportos és praktikus darabbal nagyban meg tudunk alapozni.

Szólj hozzá

Az e-mail címed nem lesz publikus. A kötelező mezők meg vannak jelölve. *