Megszűnik az OKJ képzés?

Megszűnik az OKJ képzés?

Egyre több rádió-, és tv-műsor foglalkozik azzal, hogy az OKJ képzés rendszere átalakul. Hallani arról, hogy teljesen megszűnik, mondják, hogy meg nem szűnik, de sokkal tovább fognak tartani a képzések és nehezebb lesz megszerezni a bizonyítványt. Megpróbáltuk kideríteni, hogy mire számíthatnak azok, akik nem tudják hónapokon belül elkezdeni azt az OKJ tanfolyamot, melyet szeretnének.

Mi is az az OKJ?

Államilag elismert szakmát felsőoktatásban, vagy az Országos Képzési Jegyzékben (OKJ) meghatározott szakmai tanfolyamokon lehet szerezni.
A „szerezni” szó talán nem is fedi a valóságot, mivel ez kemény munka.

Nem elég beülni az órákra és kitölteni a jelenléti ívet, hanem komoly vizsgakövetelményeknek kell megfelelni. Vizsgabizottság előtt kell számot adni a megszerzett tudásról. És bizony elég gyakori a bukás, vagyis nem mindenki szerzi meg a szakmát elismerő bizonyítványt.

Hogyan zajlik egy OKJ tanfolyam?

Ahhoz, hogy egy iskola OKJ tanfolyamot indíthasson nagyon sok feltételnek meg kell felelnie. Ennek egyik kulcsfontosságú része a megfelelően kidolgozott tananyag, melyet akkreditáltatni kell az ellenőrző szervnél. Ez annyit jelent, hogy az elkészült anyagokat egy a szakmában elismert, nagy tapasztalatokkal bíró szakértő elolvassa, kielemzi és véleményezi.

A képzés során is rengeteg feltételnek kell megfelelni, pl. jelenléti ívet kell vezetni, modulzáró vizsgákat kell tenni, értékeléseket kell készíteni a tanárokról és a szakmai ellenőrzéseknél is rendelkezésre kell állni. Vagyis az OKJ képzéseknél valóban az a cél, hogy minőségi tudni valót adjon át az iskola és olyan szakemberek kapjanak bizonyítványt, akik el is tudnak kezdeni dolgozni a választott szakmájukban.

De mi várható a közeljövőben?

A kérdésre a válasz, hogy még semmi sem biztos, csak az, hogy meg fog változni a rendszer.

Legnagyobb valószínűsége annak a forgatókönyvnek van, hogy a jelenlegi képzések oktatási ideje radikálisan megnő. A mostani féléves képzések a jövőben akár 2 évig is eltarthatnak majd. Nagy a valószínűsége, hogy az oktatások elméleti részét az állam veszi majd át.

Azt csak találgatni lehet, hogy a megnövekedett képzési idő milyen hatással lesz a tanfolyamok árára, illetve a képzési időpontok rugalmas tervezhetőségére.

A másik fontos dolog, amire több helyen is utaltak, hogy a mostani több százas OKJ szakmapalettából maximum 120-150-es lista marad csak. Összevonásra kerülnek képzések, vagy egyes esetekben teljesen megszűnnek. Hogy ezek pontosan mely képzések, az még tervezés alatt van.

Mikorra várható a változás?

Az átalakítás időpontja sem biztos még, de valószínű jövőre bevezetésre kerül az új rendszer.

Ez azt jelenti, hogy már csak azok végezhetik el a jelenlegi feltételek mellett iskolájukat, akik a változtatás bejelentéséig már beiratkoztak, vagy már meg is kezdték tanulmányaikat.

Forrásaink azt javasolták, hogy akik tervezik, hogy OKJ bizonyítványt szereznek, ők minél előbb jelentkezzenek.

Fitness sport alapképzéseknél (Fitness Instruktor, CsoportosFitness Instruktor, Aquatréner) és személyi edző képzésnél már 2019. februárjában indul az új tanfolyam a Budapesti Karrier Akadémiánál, ahová már most tudsz jelentkezni. Ráadásul, ha sietsz, akkor még több 10.000 Ft kedvezménnyel!

Szólj hozzá

Az e-mail címed nem lesz publikus. A kötelező mezők meg vannak jelölve. *