A diétázóknak az szokott a leggyakoribb problémája lenni, hogy hogyan helyettesítsék a kenyeret. Számukra nagyszerű megoldás a felhőkenyér, ami amellett, hogy alig tartalmaz szénhidrátot, még gluténmentes is, és ketogén diétába is illeszthető.
Az elkészítése sem bonyolult és olyan alapanyagokból készül, ami szinte minden háztartásban megtalálható, így könnyen elkészítheted magadnak otthon házilag a diétás szendvics alapot.
Krémsajt helyett használhatsz görögjoghurtot is, akkor kevesebb lesz a zsírtartalma.
Egy alapreceptet ismerhetsz meg, ami különféle fűszerekkel lehet még izgalmasabbá tenni. Például ízesítheted zöldfűszerekkel, például toscana fűszerkeverékkel, ami olaszos ízvilágot ad neki, fokhagymával, akár chilivel is.
Felhőkenyér hozzávalók:
- 3 db tojás
- 3 evőkanál krémsajt vagy görögjoghurt
- csipet só
Gluténmentes felhőkenyér recept:
1 Melegítsd elő a sütőt 160 fokra.
2. Bélelj ki sütőpapírral egy tepsit.
3. Válaszd szét a tojásokat.
4. A tojásfehérjéből készíts kemény habot egy konyhai robotgép segítségével, vagy egy kis karedzésre vágysz, akkor kézzel is csinálhatod.
5. Egy másik tálban keverd simára a tojássárgáját a krémsajttal és a fűszerekkel.
6. A tojásfehérjét óvatos mozdulatokkal keverd a tojássárgás keverékhez, hasonlóan mintha piskótát készítenél. Itt már ne habverőt, hanem spatulát vagy fakanalat használj.
7. A sütőpapírra kanalazz kb. 10 cm-es halmokat a felhőkenyér masszájából, és a kanál hátuljával egyengesd el. Kb. 1 cm magas legyen.
8. Tedd a felhőkenyeret előmelegített sütőbe és süsd 15-20 percig. Sülés során fel fognak emelkedni.
9. Ha aranybarnára sültek, vedd ki a sütőből, és várd meg míg kihűl. Akkor tudod a sütőpapírról leszedni, ha már kihűltek.
Töltsd meg a kedvenc szendvics töltelékeddel, sonkával, sajttal, zöldségekkel stb.
Másik diétás kenyér helyettesítő lehet a karfiolkenyér, receptet a linkre kattintva találsz.