Kartondoboz diéta

kartondoboz diéta

Sok ember szeretne fogyni, és keresi a számára megfelelő módszert, amiből nincs hiány, hiszen minden évben újabb és újabb diéták jelennek meg. Az egyik legfurcsább nevű talán a kartontdoboz diéta.

Mi az a kartondoboz diéta?

Ha azt halljuk, hogy leves diéta vagy tojás diéta, akkor már a névből sejtjük, hogy arról lehet szó, hogy az adott diétában sok levest vagy tojást kell enni. De mit jelent az, hogy kartondoboz diéta? Csak nem kartondobozt kell enni? Ami elég szokatlan lenne, de már semmin sem lepődünk meg.

A kartondoboz diéta (cardboard box diet) kifejezést egy fiatal amerikai blogger, Lauren találta ki.

Azokat a ruháit, amiket kihízott és így már nem tudott hordani a ruhásszekrény aljában egy kartondobozban tartotta, abban a reményben, hogy eljön majd az idő, mikor visszanyeri a régi súlyát és újra tudja ezeket a ruhákat hordani.

Innen jön a kartondoboz diéta név, mivel úgy gondolja, hogy mindenkinek van egy ilyen kartondoboza, ahol azokat a régi ruháit tárolja, amikbe szeretne újra beleférni.

Lauren felismerte, hogy az utóbbi időben elhagyta magát, abbahagyta a rendszeres sportolást, és évente mindig pár kilóval több lett a súlya. Ezen szeretett volna változtatni, az elsődleges célja az egészségesebb életmód, hogy fittebb, aktívabb legyen.

A kartondoboz diéta szabályai

Lauren az alábbi szabályokat hozta az egészséges életmód érdekében.

1 Nem eszik semmit, ami kartondoboz ízű

A diéta lényege, hogy egészségesebb ételeket egyen, figyeljen az adagokra, de ha úgy alakul, akkor megeszik egy sütit a barátjával, vagy alkalmanként pizzát eszik ebédre. Az a fontos, hogy az egészséges ételek legyen többségben, és ne a gyorsételek. Ezen kívül elhatározta, hogy új ételelkészítési módokat is megtanul, hogy bebizonyítsa, hogy ahhoz hogy egy étel finom legyen, nem feltétlenül kell olvasztott sajttal beborítani, vagy zsíros mártással lelocsolni.

2. Elérhető célt tűz ki maga elé

Nem az a fő cél, hogy a lehető legkevesebbet mutassa a mérleg, hanem egy egészséges életmód kialakítása, egészséges ételekkel, rendszeres testmozgással és megfelelő mennyiségű pihenéssel.

3. Az egészségéért csinálja, nem azért, hogy vékony legyen

Bár a motiváció az az, hogy beleférjen a régi ruháiba, az elsődleges cél az, hogy jól érezze magát a bőrében és nem az, hogy jól nézzen ki. Szeretne együtt edzeni a férjével, és ha majd lesznek gyerekei, akkor legyen energiája utánuk futni. Úgy érzi, ha nem kezdi el most beépíteni ezeket a szokásokat az életébe, akkor csak tovább fog hízni, és egyre lassabb lesz.

4. Kerüli a celebek fotóit

A médiában sok tökéletes testű nőt lehet látni, de nem reális velük összehasonlítani magunkat, és ugyanarra törekedni. Reális célt tűzzünk ki magunk elé, hogy olyan testünk legyen, amivel sok mindent képesek vagyunk megcsinálni, például szaladni a gyerekünk után, nem pedig a tökéletes test elérése a cél.

Ezt kell tenni a gyakorlatban

Lauren kvázi egy „kartondoboz diéta” mozgalmat indított, ahol kérte ez embereket, hogy csatlakozzanak hozzá, hiszen együtt könnyebb haladni, tudják egymást segíteni.

Minden csütörtökön neki és Laurennek be kell számolniuk az alábbiakról

Testsúly

Mennyi az aktuális testsúlyuk, vagy hogy mennyit változott az előző héthez képest.

Edzés

Mennyi edzést végzett az adott héten. A naplózás egy jó módszer a motiváció növeléséhez, mert ha tudjuk, hogy majd be kell számolnunk, hogy mit csináltunk, vagy mit nem csináltunk, az ösztönzőleg hat. Senki nem szereti egy naplóba beírni, hogy ezen a héten nem edzettem semmit, ezért inkább tesz róla, hogy legyen majd miről beszámolni.

Bűnös élvezetek

Legyünk őszinték, valószínűleg lesz olyan, amikor nem csak egészséges ételeket eszünk, hanem becsúszik egy fagyi, vagy egy csoki. Ez igazából a szabályokban is megengedett, persze a mértékre figyelni kell. Ebben segít, ha ezt is naplózzuk.

Sikerek

Írj le minden sikert, például ha egy zsíros hamburger helyett inkább egy salátát választottál, ha sikerült beleférned az egyik régebbi ruhádba, ha több edzettél, mint amit elterveztél. A sikereket fel kell ismerni, és örülni neki!

Receptek

Ha találtál, kipróbáltál valami új receptet, azt jegyezd fel.

Készíts fotót

Minden héten készíts egy fotót! Ez lehet bármi, lefotózhatod az egyik jól sikerült ételedet, készíthetsz valami inspiráló fotót, de magadat is fotózhatod.

Milyen eredményeket lehet elérni a kartondoboz diétával?

Ez jó kérdés. Azt gondolom, hogy az alapelvek jók, és a naplózás is egy jó módszer ahhoz, hogy elérjünk a célunkat. Lauren 2012-ben indította a kartondoboz diéta kihívást, és azóta a blogja már megszűnt. Így nem lehet tudni, hogy mennyire vált be számára ez a módszer.