Sokan nem is ismerik a lúgos vizet, főleg nem annak előnyeit. Mások úgy gondolják, hogy ez szimpla marketingfogás, hogy drágábban adhassanak el sima vizet. De vajon mi az igazság? A folyadékpótlásnak számos pozitív hatása van a szervezetünkre nézve. Mindenekelőtt elősegíti a ragyogó bőrt, magasabb energiaszinthez vezet, emellett a szív szempontjából sem mindegy, hogy mennyit iszunk. Mindenhol hallani, hogy a lúgos víz a hirdatáltság javítására, a véráramban lévő savak csökkentésére, valamint az egészséges emésztés elősegítésére is kedvezően hat. De tényleg így van?
Mi a lúgos víz?
A lúgos víz hidrogénből és oxigénből áll, mint minden víz, azonban magasabb a pH-értéke, mint a boltokban kapható sima víznek vagy a csapvíznek. tartalmaz továbbá hozzáadott ásványi anyagokat és egyéb összetevőket, mint a szódabikarbóna, ami segíti a magasabb pH elérését. Ez a rövidítés arra utal, hogy egy anyag mennyire savas vagy bázikus. A skála 0-14 között mozog, a 0 a savas, míg a 14-es a lúgos. A citrom például 2-es, míg a szódabikarbóna 8-9 körül van. A legtöbb csapvíz semleges, azaz 7-es vagy az alatti értéket mutat. Minden efeletti víz lúgosnak számít.
Hogyan készül?
Kétféle lúgos vizet ismerünk. Az egyik a természetes, a másik a mesterséges. Egyes vizek ugyanis lúgosabbak lehetnek, de ha ez természetes módon fordul elő, akkor azzal semmi gond nincsen. Ugyanez elmondható a mesterséges megoldásokról is. A természetes lúgos víz egyes márkái tartalmazhatnak kalciumot, káliumot, magnéziumot vagy akár bikarbonátot. Ezek a hozzáadott ásványi anyagok segítik a lúgosságot, valamint ízt adnak a víznek.
Amikor azonban mestereséges eljárásról van szó, akkor a víz pH-ját egy elektrolízisnek nevezett eljárással emelik meg. A boltokban kapható változatok általában ilyenek, azaz nem természetes forrásból származnak. Hozzá kell tenni, hogy ez cseppet sem káros az egészségre.
A lúgos víz előnyei
Egyes tanulmányok szerint a lúgos víz előnyei között számos dolgot megtalálhatunk. A savasság ugyanis elősegítheti a daganatok növekedését. Bár bizonyíték nincs arra vonatkozóan, hogy a lúgos víz fogyasztűsa gátolná a rák növekedését, az biztos, hogy akinek sok a sava és ezt issza, valószínűleg jobb lesz a közérzete.
Ennek a víznek a rendszeres fogyasztása tehát segíthet enyhíteni a gyomor-bélrendszeri tüneteket, mint a gyomorfájás, nehéz gyomor, puffadás, gyomorégés. Más kutatások pedig a lúgos vizet a lassabb öregedéssel hozzák összefüggésbe.
Összegezve
A lúgos víznek tehát számos előnyei lehet. Érdemes azok számára fogyasztani, akik gyakran küzdenek emésztési gondokkal, fáj a hasuk, puffadnak, sok a savuk. Számukra életmentő lehet ennek a víznek az ivása. Szerencsére már otthonra is kaphatóak lúgosító készülékek, amelyeknek köszönhetően többé nem kell palackozott vizet vásárolni.
kép: pexels.com