A ratatouille egy zöldséges egytálétel, amit leggyakrabban francia lecsónak szoktak hívni. A L’ecsó című animációs film is erről kapta a nevét, és ezt az ételt készítik el benne. A hagyományos lecsó alapanyagokon kívül, (paprika, paradicsom, hagyma), cukkini és padlizsán is kerül bele. Egészséges fogás sok értékes tápanyaggal, vegán étrendbe is illeszthető. Főételként és köretként is lehet fogyasztani.
Hozzávalók:
- 1 piros és 1 sárga paprika
- 1 közepes padlizsán
- 1 nagy vagy 2 kisebb cukkini
- 1 nagy vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 4 szál friss kakukkfű levelei
- 1 evőkanál vörösborecet
- 4 érett paradicsom
- 1 konzerv paradicsom
- 1 marék friss bazsalikom
- Só, bors
- extra szűz olívaolaj
Ratatouille – francia lecsó elkészítése:
1 Vágd fel vékony szeletekre a hagymát és préseld össze a fokhagymát.
2. Darabold fel a cukkinit, padlizsánt, paprikát kb. 2 cm-es darabokra.
3. Darabold fel a paradicsomot is.
4. Egy nagy serpenyőben melegítsd fel az olívaolajat, és pirítsd meg rajta a padlizsán kockákat, ez kb. 3-4 perc, majd szedd ki őket egy tányérra.
5. Ugyanígy pirítsd meg a cukkini kockákat, majd szedd ki és tedd félre.
6. A paprika darabokat is pirítsd meg, majd szedd ki és tedd félre.
7. Vedd alacsonyra a lángot, ha szükséges pótold az olajat. Tedd az olajba a hagymát, és párold puhára.
8. Add hozzá a kakukffű leveleket, a friss paradicsomot, fokhagymát és a vörösborecetet. Közepes lángon főzd kb. 5 percig.
9. Add hozzá a paradicsom konzervet, és ha átmelegedett, add hozzá az elősütött padlizsánt, cukkinit és paprikát.
10. Sózd és borsozd.
11. Lefedve alacsony lángon főzd kb. 20-30 percig.
12. Ha a zöldségek megpuhultak és a szósz besűrűsödött, akkor elkészült.
13. Kóstold meg a francia lecsót, és ha szükséges, akkor pótold még a fűszereket.
14. Tálaláskor apróra vágott bazsalikom levéllel szórd meg a tetejét.