Életmód tippek az aranyér megelőzéséhez

aranyér

Aki megtapasztalta már az aranyér okozta kellemetlenségeket, az egészen biztosan nem szeretné újra átélni őket. A kellemetlen viszkető, szúró, fájó érzés, vérzés megnehezítik a mindennapokat. Az aranyér kialakulását egy kis odafigyeléssel könnyen megelőzhetjük, vagy ha már kialakult a probléma, enyhébb esetben meg is szüntethetjük mindössze azzal, hogy odafigyelünk életmódunkra.

Mi is az aranyér?

Az aranyér mindenki szervezetében megtalálható, fontos szerepet tölt be a mindennapjainkban. Két fajtája van, a külső és a belső aranyér. A belső a végbélen belül, míg a külső a végbélnyílás környékén helyezkedik el. Leginkább apró kis zsákokhoz hasonlíthatóak, melyek hol telve vannak vérrel, hol kiürülnek.

Feladata, hogy segítsenek lezárni a végbelet, útját állva a székletnek és a gázoknak. Telt állapotban segít a záróizmoknak a végbél zárásában, míg kiürített állapotban utat enged a távozó salakanyagoknak. Amíg rendesen működik, addig észrevétlen marad, teszi a dolgát. Az emberek nagy része nem is tudja, hogy neki is van aranyere, míg valamilyen okból nem okoz tünetet.

Az aranyér betegség kialakulásának hátterében a legtöbbször genetikai hajlam, helytelen életmód és táplálkozás, sérülés, a túlsúly vagy hirtelen fellépő, igen intenzív fizikai terhelés áll. Akkor okoz panaszokat, ha az aranyér párnák kitágulnak, és nem megfelelően látják el funkciójukat. A panasz lehet vérzés, fájdalom, viszketés, idegentest érzés, váladékozás és ezek kombinációi. Most, hogy már tudjuk mi is az aranyér, nézzük meg, hogy mit tehetünk ellene!

Aranyér megelőzése táplálkozással, mozgással

Az aranyér kialakulásában nagy szerepet játszanak az életmódbeli szokások. A helytelen táplálkozás, a mozgásszegény, ülő életmód és a túlsúly elősegíti a problémák kialakulását.

Megelőzhetőek a panaszok, ha kerüljük a savas, fűszeres, nehéz ételek fogyasztását, nem fogyasztunk alkoholt. Kerüljük a feldolgozott élelmiszereket, a cukros ételeket, italokat. Fogyasszunk rostban gazdag ételeket, a finomított szénhidrátokat cseréljük le teljes kiőrlésű fajtára. A zöldségek, gyümölcsök fogyasztásával sokat tehetünk a probléma kialakulása ellen. Fontos még a megfelelő mennyiségű víz fogyasztása is, mely a széklet megfelelő állagának kialakulásához és fenntartásához is elengedhetetlen.

A rendszeres, legalább fél órán át tartó könnyed mozgás jót tesz emésztésünknek, anyagcsere folyamatainknak, keringésünknek. Ne erőltessük meg magunkat, mert a túlzott fizikai megterhelés is kiválthatja az aranyeres panaszokat. Megfelelő táplálkozással kombinálva a testsúly is csökkenthető, mely szintén fontos az aranyér panaszok megelőzése érdekében. Ha odafigyelünk étkezésünkre, életmódunkra, nem csak az aranyér betegség kialakulását előzhetjük meg, de egész szervezetünknek jót teszük.

Aranyér kezelése

Ha már kialakult a probléma, mielőbb fel kell keresni egy proktológust. Az aranyérnek gondolt betegség lehet egészen más probléma is, csak orvosi vizsgálattal állapítható meg biztosan, hogy mi okozza a panaszokat.

Ha valóban aranyér okozza a tüneteket, a kezelése annak állapotától függ. Az enyhébb problémák esetén elegendő lehet akár önmagában az életmódváltás is, melyet minden esetben be kell vezetni. Az életmódváltás mellé szükséges lehet krémek, kúpok, gyógyszerek alkalmazása is.

Előrehaladottabb állapotban lévő aranyér esetén különböző nem kimetszéses eljárások jöhetnek szóba, mint az injekciók, gumigyűrűzés, ultrahangos aláöltés, stb. A súlyos, előrehaladt állapotban lévő aranyér esetében végső megoldásként az aranyér műtét lehet szükséges, melyet valóban csak akkor alkalmaznak, ha más módon nem gyógyítható a probléma.

Az aranyér betegség igen kellemetlen tünetekkel társul. .A vérzés, viszketés, fájdalom, idegentest érzés megnehezítik a mindennapokat, diszkomfort érzést okoznak. Sok esetben csak akkor fordulnak orvoshoz vele, ha már komolyabb a baj. Mint minden egészségügyi probléma esetében, az aranyér kezelése esetén is a legjobb, ha a panaszok jelentkezésekor orvosi segítséget kérünk, ezért ha szükséges ne féljünk, keressünk fel egy szakorvost!