Ezért van szükség kisgyermekkorban a délutáni alvásra

alvás

Az óvodás korú gyerekeknek már a napi egyszeri alvás is elegendő azt, hogy milyen hosszú ideig tart, az nagyon gyerekfüggő. Van amelyik gyerek több órát is alszik délután, de van olyan is amelyik éppen csak elszunnyad és már fenn is van. Igazából az egész napi alvást együtt kell figyelembe venni, így aki éjszaka hosszú ideig alszik lehet, hogy napközben egy óra is elég neki.

Mennyit kellene aludnia az óvodás korúaknak?

A gyerekek közül van aki 4 éves kora körül már nem igényli azt, hogy napközben aludjon, és ha erőltetjük, akkor azt az éjszakai alvása sínyli meg. A legtöbb ovis korú gyermek iskolás koráig igényli a napközbeni pihenést. A napközbeni alvás elhagyását nem kell sürgetni, még akkor sem ha egy két éves naponta kétszer is alszik. Azok a gyerekek akik bölcsődébe, óvodába járnak könnyen tartják a napi rutint, hiszen a délutáni alvás a napi program része az oviban és a bölcsiben is.

Fontos-e a délutáni alvás?

A nappali alvás a kisgyerekeknél legalább olyan fontos, mint az éjszakai, hiszen az ilyen korú gyerekek még nem tudnak 10-12 órát ébren lenni egyfolytában. Általában 5-6 órát bírnak ébren lenni, az idegrendszerüket is megviseli a túl sok inger, ahhoz pedig, hogy a túlságosan fáradt gyerek nyűgösségét és hiszti rohamait elkerüljük, szükség van a délutáni kiegyensúlyozott alvásra. Ez az alapja ugyanis az éjszakai minőségi alvásnak. Hiába gondolják a szülők, hogy ha elfárad napközben a gyerek, akkor egész éjszaka alszik és reggel későn ébred de koránt sincs így. Az optimális fejlődésük és az idegrendszeri érésük szempontjából fontos a napi rendszeres, kellő mennyiségű és minőségű alvás.

Mit tehetünk, hogy aludjon délután is a kisgyerek?

  • Tervezzük meg előre a napi programot.

  • A kisgyerekek alvásigénye eltérő mértékű, arra kell ügyelni, hogy két óránál többet ne aludjon a kisgyerek délután és ezt lehetőleg délután négy óráig tegye.

  • Azért, hogy el tudja különíteni a délutáni alvást az óvodáskorú gyerek ne sötétítsünk be, és nem is kell csöndben lenni, hogy a megszokott zajok hozzá tartozzanak a nappalokhoz.

  • Az éjszaka rosszul alvó gyereknek ne próbáljuk meg a délutáni alvásokat megszüntetni, mert a gyerek nagyon fáradt lesz estére.

  • Idővel mindegyik gyerek igyekszik elkerülni a délutáni alvást, de csak akkor engedjük meg, ha napközben jókedvű, nem nyűgös és fáradt.

Az óvodai alváshoz szükség van óvodai szettre, az óvodai szettek párnából és paplanból állnak. Ezeket manapság már szinte bármely üzletből vagy áruházból beszerezhetjük, akár otthonról is.

Összegezve

Elmondhatjuk, hogy az óvodáskorú gyerekeknek szükségük van a fejlődésük szempontjából délutáni alvásra, ami lehetőleg kettő óránál ne legyen hosszabb. Az, hogy melyik gyereknek mekkora az alvásigénye az mindig egyedi a gyerektől függ.