Mi kell a tökéletes tavaszi és nyári grillezéshez?

grillezés

Enyhe tavaszi vagy nyári este, finom grillfogások, valamint hűsítő italok, így lehet csak elviselni a forró napokat és estéket. Mielőtt azonban kiderülne, hogy mit kell bekészíteni ehhez, van pár tippünk ahhoz, hogy a kert és a terasz igazi grill paradicsommá váljon. Mindenekelőtt kelleni fognak konyhai eszközök, megfelelő tartozékok, valamint grillező és ülőhely. Emellé jöhet pár dekoráció és már indulhat is a parti. Persze az italok sem maradhatnak ki!

Ebben a cikkben eláruljuk, hogy mi kell a tökéletes tavaszi és nyári grillezéshez.

Hogyan kezdjünk neki?

Mielőtt bármibe is belekezdünk, ne feledkezzünk el összeszedni minden hozzávalót és konyhai kelléket. Ezek segítségével akár az erkélyen, akár a kertben, akár a teraszon is összehívhatjuk a csapatot. A gáz- é s a faszéngrillek különösen népszerűek a kertben, az elektromos változatok és a kontaktgrillek pedig az erkélyen való sütögetéshez ideális választások.

Ne feledkezzünk meg továbbá a konyhai eszközökről sem, mint a hűtőtálcás tárolódoboz, a kenyértartó és szósz tároló beszerzéséről sem, hiszen előbbiben kényelmesen tárolható bármilyen pácolt hús vagy zöldség. Utóbbi pedig a tálalás esetében lesz nagy hasznunkra, hiszen bőven akad benne hely a kenyérfalatoknak és az egyéb szószoknak, majonéznak és ketchupnak.

Grillezés mindenkinek

Főleg nagyobb társaság esetében érdemes elgondolkodni a vegetáriánus és vegán fogásokon. Nem kell ugyanis mindig húst fogyasztani, a grillsütőn ugyanis számtalan vega fogást elkészíthetünk. Ide tartoznak a méltán népszerű grillezett zöldségek, a klasszikus előételek, mint a cukkini, a paprika, a gomba, vagy éppen a padlizsán és a paradicsom. Jöhet persze pár gyümölcs, mint a grillezett ananász, alma, esetleg barack, attól függően, hogy minek van éppen szezonja. Van persze sok másfajta zöldség, ami grillezve nagyon finom, így változatossá teheti az étkezéseinket.

Egy bordáskel vagy éppen egy lédús őszibarack mindig remek választás, ha valaki nem vágyik húsos ételre. A jól bevált, klasszikus fogások mellé jöhetnek az egzotikus finomságok, a grillezett avokádó agy éppen a kukorica. Sok recept bebizonyította már, hogy mennyire finom ételeket készíthetünk ezekből az alapanyagokból.

Mártások készítése

Végül, de nem utolsó sorban mindent meg tud koronázni egy jó mártás vagy szósz, amit legjobb házilag elkészíteni. A fűszeres íz érdekében a grillezett dolgokhoz legalább nyolc órás pácolásra van szükség, amihez a legjobb olyan fűszereket használni, amelyek nem megterhelőek a gyomor számára, amit a legtöbb ember szívesen fogyaszt. Az ínyenceknek pedig készíthetünk külön csípős szószokat és mártásokat.

kép: pexels.com