Így készíts egészséges és finom nyári gyümölcssalátát!

gyümölcssaláta

A legtöbben kizárólag télen fogyasztanak gyümölcssalátát, hiszen úgy gondolják, hogy akkor van szezonja. Télen kapható banán, narancs, mandarin, ananász, amelyek mind remek választások egy vitamindús finomságba. Persze egészséges, hiszen jobb, mint egy tábla csokoládé, de valljuk be, nem érdemes napi szinten fogyasztani.

Ebben a cikkben olyan változatokat mutatunk be, amelyek nemcsak frissítőek, de még nem is tartalmaznak túl sok kalóriát.

Két gyümölcsből saláta? Miért ne!?

Nem mindenki szereti azokat a gyümölcssalátákat, amibe minden belekerül, ami éppen otthon van. Sokszor bőven elegendő két-három alapanyag, persze nem árt átgondolni a koncepciót. Legyenek benne hasonló és különböző elemek, hogy az ízek kiegyensúlyozottak legyenek. Az előkészítéshez mindenképpen használjunk minőségi konyhai eszközöket, ananászszeletelőt, esetleg gyümölcshámozót. Ezekkel gyorsabban és főként kevesebb kosszal készíthetünk isteni frissítőt.

A kedvenc nyári kombinációnk a barack és a sárgadinnye, ami két nagyon hasonló állagú, édes és lédús gyümölcs. Nem túl hízlalóak, így bátran lehet belőle fogyasztani uzsonnára, esetleg vacsora helyett. Összekeverésük után pár órával már bátran ehetjük, ilyenkor már eléggé összeértek az ízek. Az alapkombináció már önmagában tökéletes, de nyugodtan tehetünk bele bogyós gyümölcsöket, esetleg magvakat.

Almával minden jobb lesz!

Alma egész évben kapható, így remek alapja egy jó gyümölcs salátának. A ropogós finomság mellé mehet érett kivi, esetleg egy kis ribizli vagy szeder. Kiváló megoldás, ha éppen megéhezünk és szükségünk lenne egy kis energiára. Ne feledjünk, cukrozni nem érdemes, de nem is a méznek kell ízt adnia egy nyári salátának. Mehet erre is némi mag, mogyoró, tökmag, esetleg kesudió, attól függően, hogy ki és melyiket preferálja jobban.

Cukkinis gyümölcssaláta az új divat

A cukkini egyik legjobb tulajdonsága, hogy nagyon kevés íze van, szinte semleges. Éppen ezért szinte bármihez fel lehet használni, ahol szükség van a naturális ízre. Édes gyümölcsökkel, lime levével vegyítve pedig kiváló könnyed ebédet készíthetünk belőle. Nagyszerű megoldás a forró nyári napokra, amikor szükség van egy üdítő és nem túl nehéz fogásra.

Előző nap elkészítve akár munkába is magunkkal vihetjük. Fontos itt is, hogy ne pakoljuk tele túl cukros dolgokkal, nem kell bele se édesítés, sem 3 egész banán. Az alacsony kalóriatartalmú, ámde tápanyagban gazdag cukkini mellé jöhet vörösáfonya, eper, áfonya, valamint némi mandula az agysejtek erősítésének érdekében. A gyümölcssalátában az a jó, hogy vegán, így akár vendégségbe megyünk, esetleg vendégeket várunk, akkor is bátran az asztal közepére tehetjük, hiszen mindenki szívesen vesz majd belőle.

A legtöbb nyári és friss salátát nagyon egyszerű elkészíteni, ráadásul még a súlyunkat sem befolyásolja olyan mértékben, mintha egy egész steaket ettünk volna egy hatalmas adag sült krumplival.