Így segíti az ágynemű a jó alvást!

alvás

Nyugodt lelkiállapot, csend, sötétség vagy épp egy halvány éjszakai fény… A jó alvás számtalan tényezőtől függ. Sokan nem is hiszik, de még maga az ágynemű is szerepet játszik a pihenés minőségében. Cikkünkből kiderül, hogy segíti az ágynemű a jó alvást.

Évszakhoz igazodva

Teljesen más a hőérzet, s a szoba hőmérséklete is a különböző évszakokban. Egyértelmű, hogy ugyanaz a paplan és huzat nem felel meg az év minden részében.

Paplan

Télen kellemesebb nehéz, vastag takaró alatt pihenni. Nyári éjeken viszont a legvékonyabb, szellős változatra voksolunk.

Vásárolhatunk minden évszakra külön szettet, de választhatjuk a 4-évszakos megoldást is. Utóbbi esetében a paplan egy része lepatentolható, s nyáron elég csak az egyik rétegét használni.

Ágyneműhuzat

A huzat anyaga télen lehet puhább, vastagabb szövésű. A legkedveltebb erre az időszakra a flanel. A többi évszakban a pamutvászon, a krepp és a szatén kedveltek.

Bőrbarát anyag

Bőrünkkel közvetlenül az ágyneműhuzat érintkezik. Ebből nem elég csak évszakhoz illőt választanunk. Alapvető, hogy az alábbiak igazak legyenek rá:

  • könnyen szárad
  • jól szellőzik
  • bőrbarát
  • könnyen tisztítható és kezelhető

Éjjel ugyanis sokat izzad az emberi test. Fontos, hogy a textília beszívja, majd el is párologtassa ezt a nedvességet. Különben nagyon kényelmetlen lesz a pihenés. Ráadásul gyakran szükséges mosni ezeket a kiegészítőket. Emiatt nem érdemes problémás, kényes változatot beszerezni.

Az anyag megválasztásánál az egyéni preferenciát is érdemes figyelembe venni. Ha már tapintásra sem kellemes a textília, biztosan nem éri meg megvásárolni sem.

Színek bűvöletében

Érdemes utánanézni, milyen árnyalatok pihentetik a testet és a lelket. Általánosságban elmondható, hogy a kék és a zöld szín gyakorol nyugtató hatást a szervezetre. Ezeket ajánlják leginkább hálószobai használatra.

Természetesen kiegészíthetjük őket élénkebb színekkel. Így vidámság, romantika és életigenlés is kerülhet a szobába.

A hagyományos fehér színt önmagában ne használjuk, hiszen túlzottan steril hangulatot kelt. Szerencsére a színes ágyneműhuzatok ára webáruházban nem sokkal magasabb a fehérnél, így bátran beruházhatunk kedvenc darabjainkra.

Összefoglalva: A megfelelő hőmérséklet, világítás és nyugodt lelkiállapot az éjjeli pihenés feltételei. Maga az ágynemű anyaga, vastagsága és színe is támogatja viszont az alvást. Emiatt érdemes jó minőségű termékekbe beruházni.