Kevés egészségesebb dolog van a gazpachonál, a spanyolok világszerte híres levesénél. Ízletes zöldségekből készül, a mai trendnek megfelelően akár zöldség smoothienak is nevezhetnénk. Az is hatalmas előnye, hogy főzés nélkül készül, az érdemi munka gyorsan megvan, de időre van szükség a behűtéséhez, és hogy az ízek összeérjenek.
Az eredeti gazpacho receptben szikadt kenyeret is használnak, ez adja a sűrűségét az ételnek, de kenyér nélkül is lehet készíteni, és így is finom lesz a végeredmény. A gazpacho kenyér nélkül diétásabb, és gluténmentes is. A spanyolok nem csak enni szokták, hanem inni is frissítő italként, ami különösen jó hatással van a nyári hőségben. Egyes helyeken már dobozos változatban is árulják, mint a gyümölcsleveket, de a legjobb a házilag, friss zöldségekből készített gazpacho.
Így lesz finom a gazpacho
Minden ételnél igaz, hogy az alapanyagok minősége nagymértékben meghatározza a végeredményt. Egy ilyen ételnél, mint a gazpacho, ahol nincsenek konyhai fortélyok, különösen igaz. A finom gazpacho kulcsa az érett, zamatos paradicsom. Megéri ellátogatni a piacra, és beszerezni a tökéletes végeredményhez. Vagy akár otthon, akár erkélyen is termeszthetünk magunknak paradicsomot.
Gazpacho leves hozzávalók 2 főre:
- 50 dkg paradicsom
- 1 db zöld kaliforniai paprika
- 1 db kígyóuborka
- 1 gerezd fokhagyma
- 1/2 fej vöröshagyma
- 1 dl paradicsomlé
- 1 evőkanál extraszűz olívaolaj
- 1 evőkanál borecet
- 1 teáskanál só
- 1/2 teáskanál őrölt bors
Hideg gazpacho recept:
1 Hámozd meg a paradicsomokat. Ehhez kereszt alakban ejtsél vágást a paradicsom alján, majd öntsd le forró vízzel. 1-2 perc után vedd ki a paradicsomokat a forró vízből, és tedd őket hideg vízbe, hogy ne főjjenek meg. Ekkor már a paradicsom héját könnyen el tudod távolítani. A meghámozott paradicsomokat kockázd fel.
2. Távoltítsd el a kaliforniai paprika magjait, és ereket, és kockázd fel.
3. Pucold meg a kígyóuborkát, és kockázd fel.
4. Pucold meg a fokhagymát, és aprítsd fel.
5. A vöröshagymát is pucold meg, és vágd negyedbe.
6. A felkockázott paprikából és uborkából tegyél kicsit félre a tálaláshoz.
7. Tedd a paradicsomot, paprikát, uborkát, hagymát és fokhagymát egy turmixgépbe, és turmixold össze. Ha esetleg nem fér a turmixgépbe, akkor több részletben is csinálhatod, vagy használhatsz egy botmixert is.
8. Ha már krémes lett a zöldségek állaga, add a gazpacho leveshez a paradicsomlevet, sót, őrölt borsot, és keverd simára.
9. Végül keverd a leveshez az ecetet és olajat.
10. Kóstold meg a levest, és ha szükséges adjál még hozzá fűszereket, ecetet ízlés szerint. Ami a gazpacho leves állagát illeti, nagyban befolyásolja a zöldségek nedvességtartalma, ha túl sűrűnek találod, adhatsz még hozzá paradicsomlevet vagy hideg vizet.
11. A gazpacho hidegen a legfinomabb, így tedd a hűtőbe pár órára, hogy igazán hideg legyen és összeérjenek az ízek.