A nyugodt alvás 5 titka

a nyugodt alvás 5 titka

Miért van fontos szerepe a nyugodt alvásnak? Az alvás fontos része az életünknek, hiszen alvás közben töltődik az immunrendszerünk, ekkor dolgozza fel az agy az előző nap ingereit és raktározza el a fontos információkat a memóriánk. Egy rosszul átaludt éjszaka után fáradtak, ingerültek vagyunk, nem tudunk koncentrálni. Az egészségünk érdekében a szervezetünknek szüksége van a megfelelő mennyiségű és minőségű alvásra. Megfelelő mennyiségű és minőségű alvás nélkül nem tudunk fittek lenni. Ismerd meg a nyugodt alvás 5 titkát, és ébredj ezentúl energikusabban, mint valaha!

A nyugodt alvás 5 titka

Rohanó világban élünk, egész nap pörgünk, hogy minden feladatunkkal végezni tudjunk, és ha ilyen felpörgetett állapotban próbálunk elaludni, nem csoda ha nem fog menni! Az alvásra rá kell hangolódni, még lefekvés előtt le kell lassulnunk és nyugalmi állapotba kell hozni magunkat.

1. Kerüld a monitorokat!

Nagyon csábító lehet lefekvés előtt megnézni még egy részt a kedvenc sorozatodból, vagy facebookon chatelni a haverokkal, de ezek mind felpörgetnek, ugyanis a monitorokból, televízióból, telefon kijelzőből jövő vibráló fény stimulálja az agyat, ezek használata utána sokkal nehezebb elaludni. Ezért lefekvés előtt 1-2 órával már ne tévézz, internetezz, mobilozz, helyette inkább olvass könyvet vagy hallgass nyugtató zenét!

nő ágyban laptopozik

2. Kerüld a koffeint és a cigarettát!

A koffein és a nikotin is élénkítő hatásúak, a legideálisabb, ha végleg le tudsz róluk modani, nem csak a jobb alvás, hanem az egészséged miatt is. A koffein hatása több óráig tart, ezért lefekvés előtt 6-8 órával már semmiképpen ne fogyassz koffein tartalmú italokat, ételeket mint például kávé, fekete tea, cola, energiaitalok, vagy csokoládé.

3. Végy egy forró fürdőt!

A Sleep folyóíratban megjelent tanulmány szerint, akik lefekvés előtt jacuzzit használtak, azok nem csak gyorsabban aludtak el, hanem mélyebb, pihentetőbb alvásról számoltak be. A masszázsmedence relaxáló és stresszoldó hatású a forró víz pedig segít elálmosodni. A vízben a felhajtóerőnek köszönhetően az izmok és izületek kevésbé terheltek, a hő hatására javul az izmok vérkeringése. A jacuzziban lévő hidromasszázs ellazítja a megfeszült izmokat és serkenti az endorfin termelést, amit a test természetes fájdalom-csillapítójának is szoktak nevezni. Ha nincs lehetőséged jacuzzit használni, egy forró fürdővel is hasonló hatást lehet elérni.

forró fürdő

4. Lefekvés előtt három órával vacsorázz!

Ha a gyomor az emésztéssel van elfoglalva nehéz pihenő üzemmódba kapcsolnia, ezért lefekvés előtt 3 órával vacsorázz, lehetőleg valami könnyű ételt. Kerüld a zsíros, fűszeres ételeket, és a gyorsan felszívódó szénhidrátokat! Itt válogathatsz könnyű, diétás ételek közül.

5. Mindig azonos időben feküdj le és kelj fel!

A pihentető alváshoz nagyban hozzájárul, ha kialakítasz egy rutint magadnak, és minden nap ugyanabban az időben fekszel le és kelsz fel, még hétvégén is! Egyéb dolgokat is beépíthetsz a lefekvés előtt rutinba, például mindig ugyanazt a zenét hallgatod meg lefekvés előtt vagy megiszol egy csésze kamilla teát.