Elliptikus tréner vagy szobabicikli: melyik a jobb?

szobabicikli

Összevetettük a két eszköz előnyeit.

Akár az edzőteremben vagy épp, akár az otthoni konditermed felépítésén töprendsz, felmerülhet a kérdés, melyik eszközbe érdemes fektetni. Mind az elliptikus tréner, mind a szobakerékpár nagyszerű kardióedzést nyújt, ám a testmozgás módja és az ebből következő előnyök is eltérőek.

Az elliptikus tréner egy nem vagy kis hatású edzőgép, amely gyaloglást, futást vagy lépcsőzést szimulál, mindezt a felső és az alsó test használata közben. A gép arról a mozgásmintáról kapta a nevét, amelyet használat közben produkálunk rajta.

Használat közben érezni fogod, hogy karjaid és lábaid könnyedén szinkronba állnak egymással, és beállíthatod a nehézségi fokot is. Eközben az izmaid égnek – valamint velük együtt a kalóriák is.

Mik az elliptikus tréner előnyei?

Amellett, hogy jó szív- és érrendszeri gyakorlatokat biztosít, az elliptikus tréner az egész testet igénybe veszi. Az ellenállás és a sebesség is állítható az intenzitás növeléséhez vagy csökkentéséhez, míg a mozgási tartomány változtatható a különböző izomcsoportok megcélzásához.

Ez a fajta mozgás mindenki számára előnyös, akinek ízületi problémái vannak, de mégis szeretne kardiózni. Mivel az elliptikus gépek kevésbé terhelik az ízületeket, akár egy sérülés után is segíthetnek a fittség megőrzésében.

Mi a szobabicikli?

Ez a kerékpár beltéri változata, amelyet egész évben használhatsz. Vannak olyanok, amelyeken a normál -vagy versenykerékpárhoz hasonlóan ülésekkel vannak ellátva, míg másokon csak pedálok vannak. Mindkét típust úgy tervezték, hogy állítható legyen, így jónéhány kilométer megtehető rajtuk anélkül, hogy elhagyná az otthonát vagy az edzőtermet.

Milyen előnyei vannak a szobabiciklinek?

Az elliptikus trénerhez hasonlóan az álló kerékpár is javíthatja a szív- és érrendszeri erőnlétet és erősítheti a lábakat, miközben kíméli az ízületeket. A sebesség és/vagy az ellenállás megváltoztatásával az edzés intenzitása is növelhető vagy csökkenthető.

A szobakerékpárok lehetővé teszik a sebesség viszonylag gyors megváltoztatását, így használhatja őket nagy intenzitású intervallum edzésekhez (HIIT) is.

Elliptikus tréner vs. szobabiciklik

Az egyik fő különbség az elliptikus trénerek és a szobabiciklik között, hogy az előbbi az egész testet megdolgoztatja. Míg a legtöbb gép a lábadra fókuszál, az elliptikus tréneren egyszerre használod a karjaidat, ami jobb kontrollt biztosít a teljes tested felett. A hátránya azonban, hogy az ellipszis ugyanezen okok miatt nem intenzív, így nem túl hatékony azok számára, akik már edzettebbek.

Ha megsérültél vagy a testi lehetőségeid korlátozottak, az ellipszis nagyszerű lehetőség, hiszen segíthet felgyorsítani a pulzusodat anélkül, hogy túlzottan megterhelné az ízületeidet. A szobabicikli azonban jobb lehet, ha nagy intenzitású intervallum edzést vagy sprintet szeretnél végezni, ami igazán megdobogtatja a szívedet.