Futás kutyával – hogyan fuss neki?

futás kutyával

A kutyával való közös futás nagyszerű módja a rendszeres testmozgásnak, valamint az idő szórakoztató eltöltésének. Segítségével csúcsformában tarthatod magadat és kedvencedet is.

Ahhoz, hogy gördülékenyen menjen a sport, a kutyának először is meg kell tanítani a lábhoz igazodást és a póráz nélküli sétát, mielőtt futásra adnád a fejed.

A kutyák kiváló futópartnerek és sok örömötök származhat abból, ha együtt vágtok neki a kocogásnak. Ajánlom a dogx.hu weboldalt, ahol pontos tanácsokat kaphatsz arról, hogyan taníthatod meg a kutyát húzás nélkül és szófogadóan sétálni, ami később biztos alapot nyújt a futáshoz is.

Mielőtt futni indulnál a kutyával…

Fontos megjegyezni, hogy nem minden kutya alkalmas arra, hogy magaddal vidd kocogni. A nagyobb mozgásigényű fajták, mint például a Border Collie, Vizsla, Labrador vagy az Agár bármikor kaphatók lesznek a szaladgálásra és kiváló futópartner válhat belőlük.

A kistestű kutyák általában rövidebb távok teljesítésére alkalmasak, míg lapos orrú társaik, mint a Mopszok és Bulldogok csak egészen rövid ideig képesek tartani veled a lépést, mielőtt légzési nehézségekkel néznének szembe.

A kutya állapota is befolyásolhatja azt, hogy egyáltalán veled tarthat-e. A kölyökkutyákat, teljes testméretük eléréséig nem célszerű futtatni, várd meg, amíg teljesen kifejlődik a csontozatuk. A kifejlett egyedeknél pedig a mozgásszervi betegségek, az idős kor és a túlsúly akadályozhatja a futkározást.

Hogyan vágj bele a kutyával történő futásba?

A kutyát először is meg kell tanítani arra, hogy szépen sétáljon a lábad mellett póráz nélkül is és rángatás nélkül haladjon laza pórázon.

A kiképzetlen, rendetlenkedő kutya balesetveszélyes futótárs, hiszen bármikor elránthat futás közben, amikor meglát valamit, vagy a lábad elé szaladhat, aminek hatalmas orra bukás lehet a vége.

Amikor a séta már jól megy, elkezdheted fokozatosan bevezetni a futást, rövid távon és kocogó tempóban egy ingerszegény, nyugodt környezetben. Gondoskodj a kutya folyamatos jutalmazásáról és dicséretéről, hogy pozitív élményeket társítson az új mozgásformával.

A kocogás megkezdésekor használd a “futás” vezényszót, végeztekor pedig az “állj” parancsot. A sebesség meghatározására vezess be újabb vezényszavakat, mint a “lassan és “gyorsan” és használd őket következetesen annak érdekében, hogy kedvenced megértse, mit vársz el tőle.

Minden alkalommal, amikor a kutya tartja veled a tempót, ajándékozd meg egy jutalomfalattal, hogy megerősítsd benne a helyes viselkedést.

Az ügyesen futó kutyával fokozatosan, napról napra növeld a távot, hogy hozzászoktathasd a mozgásformához és apránként növelhesd az állóképességét.

Szánj időt az oktatásra, és iktass be több megállót, hogy megitathasd a kutyát, időt adhass neki a pihenésre. A rutinos ebekkel már hosszabb távokat, dombvidékes területeket és ingergazdag környezetet is bevállalhatsz.

Milyen előnyei vannak a közös futásnak?

A testmozgás minden eb számára elengedhetetlen ahhoz, hogy egészséges és fitt maradjon, mentálisan és fizikailag kellő stimulációban lehessen része. A közös futás segít kordában tartani a testsúlyt, növeli az izomtömeget, javítja az állóképességet és szorosabbra fűzi a gazdához való kötődést.

A kutyával való futás Téged is motiválhat az edzésre, lendületet ad a sokak számára egyhangú, magányos tevékenységnek, így a hangulatot is javítja. A kutyák számára a természet bejárása igazi élményforrás, hiszen mindvégig új szagok, új hangok és új ingerek érhetik őket.

A rendszeres kocogás segít lefárasztani és megnyugtatni a kutyát, így a rágás, ásás és egyéb destruktív viselkedési formák is megszűnhetnek. A kutyák kiváló testőrként is működnek futás közben, ami biztonságérzetet teremthet számodra különösen akkor, ha késő este vagy elhagyatott területen futsz.

A kutya jelenléte önmagában elég ahhoz, hogy elriassza a potenciális támadókat. Összességében mindketten profitálhattok abból, ha a sport ezen formáját közösen végzitek.

A futás élményének megosztása kedvencükkel javítja a kapcsolatot köztetek, biztosítja az egészséges testmozgást és hozzájárul mindkettőtök fittségéhez. A futás megtanítása a kutya helyes sétálásán alapszik, ezért először megbízható tudással kell rendelkeznie, erre építhető fel a futás oktatása. Vágj bele kedvenced tanításába, hogy együtt élvezhessétek ezt a nagyszerű sportot!