8 cukormentes alkohol, amiket érdemes kipróbálnod!

cukormentes alkoholok

Sajnos az elhízás népbetegségnek számít, de még azok körében is nehéz az egészséges életmódot tartani, akik nem küzdenek ilyen problémával. Amennyiben azonban mégis megpróbálkoznánk a tudatosabb élettel, akkor érdemes a cukormentes italokat beépíteni étrendünkbe. Ezért az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány cukormentes alkoholt, amiket érdemes kipróbálni diétázás esetén is.

Diétás alkoholos italok

Sokan nem is tudják, de az alkoholos italok között is érdemes keresgélni, még ha diétáznánk is. Az alkoholos italok között persze nem minden alkalmas diétás italnak. Egy édes vörösbor természetesen több cukrot tartalmaz, mint egy száraz, de például a pálinka sem a legjobb ezen a téren.

Milyen italok közül érdemes válogatnunk?

A fenti kérésre több italt is fel lehet sorolni. Alapvetően azonban azok az alkoholos italok jelenthetnek megoldást ezen a téren, amiknek az előállítása során nem adnak hozzá plusz cukrot. Ezen a téren az alábbi italok közül érdemes válogatni:

Whiskey

A whisky alapjában véve árpából, búzából, kukoricából és rozsból készül, amikor ezeket a komponenseket gabona péppé alakítják. Egy átlagos whisky alkoholtartalma nagyjából 40%-ra tehető, ráadásul cukrot és szénhidrátot nem tartalmaz. Emiatt azok számára akik diétáznak, de mégis fogyasztanának egy kis italt, a whisky ideális megoldás lehet.

Vodka

A vodka alapja, a whiskyhez hasonlóan szintén a gabona. Alkoholtartalom terén szintén hasonlít a két ital, az alkoholtartalma ugyanis általában 30 és 50 % közötti. A leggyakoribb összetevői a búza, a burgonya és a rozs. Vodka fogyasztás terén viszont ügyeljünk arra, hogy ne ízesített verziókat és ne csilli-villi koktélokat igyunk, mert azokba rengeteg cukor kerül a hozzáadott szirupok miatt.

Rum

A rum melaszból és cukornádból készül. Különféle változatai léteznek, mint a fehér rum, sötét rum, fűszeres rum és az érlelt rum. Ezeknél az italoknál elmondhatjuk, hogy általában minél sötétebb a rum, annál idősebb, annál tovább érlelték. A rumok nagyjából 35%-os alkohol tartalommal bírnak, ráadásul külön cukrot nem adnak hozzá. Az alapanyag cukortartalma miatt azonban nem cukormentes, tehát érdemes mértékkel fogyasztani a rumos italokat.

Gin

A gin gabona alappal rendelkező, borókabogyóval ízesített szeszesital. Magában fogyasztva elég markáns ízvilággal bír, de számos módszerrel ízesíthetjük. Gyakori recept, hogy citrommal, naranccsal, lime segítségével, vagy tonik segítségével turbózzák a gin italokat.

A diétás vonal betartásához azonban érdemes a tonikok cukormentes kivitelét keresni. A hagyományos tonikok ugyanis relatív magas cukortartalommal bírnak, így ezek boríthatják pillanatok alatt a diétát.

Diétás koktélok

Bár fentebb biztosan megijesztettünk pár embert, hogy a koktélokat kerüljük, de azért kiskapu természetesen itt is van. Az alábbi pár kalóriaszegény, cukormentes koktéllal nyugodtan élhetünk néha napján:

Bloody Mary

A vodka, paradicsomlével egy kifejezetten kalóriaszegény, cukormentes koktél, amit még megbolondíthatunk Worcestershire vagy Tabasco szósszal, zellerszárral.

Diétás gin-tonik

Ahogy már említettük a tonikok piacán is találkozhatunk már cukormentes kivitelekkel. Ennek hála pedig az egyszerűbb gin-tonik koktélok is elérhetőek a diétázók számára. Amennyiben viszont nem kedveljük a tonik ízért, akkor érdemes lehet kipróbálni szénsavas vízzel, szódával is. Plusz ízként pedig uborkával, grapefruittal vagy rozmaringgal is ízesíthetjük.

Martini

A Martini önmagában is jó választás lehet az egészségtudatos, diétázó italozók számára. Egy kis olívabogyóval tupírozva ráadásul még egészségesebb életérzést adhatunk italunknak.

Tequila lime-mal, vagy citromlével

A mexikói ízeket kedvelő diétázóknak Margarita helyett érdemes lehet kipróbálni a tequila és citromlé kombinációját. Ráadásul szénsavas vízzel keverve a hidratálás is biztosított lehet.

Összegezve

A diétázóknak sem kell tehát lemondania az alkoholos italok fogyasztásáról, csupán odafigyeléssel ugyanis ínycsiklandozó italkülönlegességeket hozhatunk össze.