Ezért fogyassz sok gombát a diéta alatt!

diéta gomba

Ahhoz, hogy az ember fogyni tudjon, rengeteg zöldséget kell fogyasztania. Persze fontos a kiegyensúlyozott táplálkozás, hiszen a friss zöldek mellé nem árt megfelelő mennyiségű fehérjét, szénhidrátot és zsírt is bevinni a szervezetünkbe. A eladó szarvasgomba, valamint az ebből készült termékek hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a diéta sose legyen unalmas.

Ebben a cikkben eláruljuk, hogy miért érdemes sok gombát enni.

A gombák szerepe a diétában

Táplálkozásunkban a gombák fontos jelentőséggel bírnak, hiszen koleszterinmentesek, táplálóak, de nem hízlalnak, így diéta során is érdemes fogyasztani. Kalóriatartalma alacsony, így a fogyás alatt is bátran lehet készíteni belőle bármilyen ételt. Az egyik legtöbb vitamint tartalmazó élelmiszer, finom és egészséges, és nagyon sokféle módon el lehet készíteni.

A gombák rosttartalma magas, ezért a jóllakottság érzést sokáig érezhetjük anélkül, hogy magas kalóriát vittünk volna be a szervezetünkbe. Az összes nélkülözhetetlen aminosav megtalálható bennük amire az emberi szervezetnek szüksége van. Nagy a fehérjetartalma, így a vegetáriánusoknak is ajánlott fehérje forrás.

A vitaminok közül tartalmaz B1-, B2-, B6- és E-vitamint, niacint és karotint, rezet és cinket is. Magas koleszterinszint, valamint magas vérnyomás esetén, cukorbetegségben, immungyengeségben, illetve lassú anyagcsere esetén is ajánlott a fogyasztásuk.

Elkészítési mód

Ahhoz, hogy a gombák rostozata feltárhatóvá váljon és tápanyagaik is jól felhasználhatóak legyenek, aprítással és áttöréssel, valamint hőkezeléssel kell a bennük lévő értékes tápanyagokat hasznosítani.

Sokféleképpen elkészíthető a gomba, így kiváló megoldás levesnek, pörköltnek, de párolva és sütve is jó ízű. Kalapját tölthetjük, salába is tehetjük. Ma már konzervként is kapható, amit rögtön fel lehet használni. Létezik továbbá szeletelt változat is, sőt csak gombafejek is kaphatóak üveges változatban, salátákhoz vagy töltelékekhez.

A szarvasgomba a diétában

Amúgy a szarvasgombát szedni sem egyszerű, mert csak és kizárólag engedéllyel gyűjthető az arra kiképzett személyeknek, október 1. és december 31. között. A jászsági tölgyesekből kikerülő szarvasgombából készített különböző termékeket, szarvasgombás olajat, szarvasgombás pestót, szarvasgombával ízesített mustárt, mézet, sót, sőt ízesített szarvasgombás tésztát, papardellét is meg lehet rendelni online, amiket aztán remekül fel lehet használni a diéta során. Így a fogyás nem lesz unalmas.

A szarvasgombából nagy mennyiség nem kell egy étel elkészítéséhez, hiszen általában 1-2 kanállal ajánlják a receptek a fűszerként való használatát.

Összegezve

Elmondható, hogy aki diétázik, mindenképpen vegye bele a diétába a gombák bármilyen fajtáját, hiszen alacsony kalóriatartalma miatt egészséges, a benne található fehérje révén helyettesítheti a húst, valamint cukorbetegség esetén is nyugodtan ehető. Magas rosttartalma miatt jóllakottnak érezhetjük magunkat tőle. Koleszterinmentes, ugyanakkor nem hízlal. A diétázók ételeik fűszerezésénél is gondoljanak a szarvasgombára és az erdei gombák szárított változataira.