Kávé helyett 5 természetes élénkítő

kávé helyett 5 természetes élénkítő

Sokan el sem tudják képzelni a napjukat a reggeli kávé nélkül, pedig léteznek olyan természetes élénkítők, amik hasonló hatást fejtenek ki mint a kávé, kevesebb koffein tartalommal, vagy akár koffein nélkül. Akiknél gyomorproblémákat okoz a kávé, szintén előnyös lehet valamilyen kávé helyettesítő után nézni. Kávé helyett mit igyak? Így maradhatsz fitt kávé nélkül.

Természetes élénkítők kávé helyett

5. Kávé helyett citromos víz

A citromos víz az egyik legegyszerűbben elkészíthető természetes élénkítő hatású ital. Az emberek általában nem fogyasztanak elegendő folyadékot, és a dehidratáltság gyakran vezet fáradtsághoz, sokan nem is gondolnák, hogy a folyadékhiány miatt tompák. Ilyen esetekben egy nagy pohár citromos víz csodákra képes. Reggel különösen fontos a folyadékfogyasztás, hiszen az éjszaka során nem jut folyadékhoz a szervezet. A citrom tele van olyan elektrolitokkal, mint például a magnézium, a kalcium és a kálium, amelyek hidratálják a testet, ezzel szemben a reggeli kávénak vízhajtó hatása van, ami tovább rontja a folyadékháztartást. A citrom savassága serkenti az emésztőrendszert és a májat és segíti az anyagcsere és a bélmozgás szabályozását. Ezen kívül a citrom sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, amik energiával töltek fel a szervezetet. Viszont gyomorégésre hajlamosoknak nem ajánlott a citromos víz fogyasztása, és a gyengébb fogzománcot is károsíthatja.

citromos víz

4. Kávé helyett gyömbér

A gyömbér javítja a vérkeringést, ezáltal a koncentrációnkat is. Különösen akkor előnyös a gyömbér fogyasztása, ha hosszabb ideig kell koncentrálnunk valamilyen feladatra. Ezen kívül a gyömbér csökkenti a koleszterinszintet, és a vérnyomást, javítja az emésztést, és erősíti az immunrendszert. Gyömbér italt, és gyömbér teát készíthetünk a gyömbérből és az ételeinket is ízesíthetjük gyömbérrel.

gyömbér tea

3. Kávé helyett zöld tea

A zöld tea talán a legismertebb kávé helyettesítő ital, a kínaiak szinte kizárólag zöld teát isznak. A zöld tea kis mennyiségben tartalmaz koffeint, de L-theanint is, amik segítik a koncentrációt. Mivel kevesebb koffeint tartalmaz mint a kávé, ezért többet lehet belőle fogyasztani. A zöld tea nemcsak abban segít, hogy ébren tudjunk maradni, de agyunk is jobban fog tőle. Magas az antioxidáns-, ásványi- és nyomelem tartalma, jótékony hatása van az anyagcserénkre és az immunrendszerünkre.

zöld tea

2. Kávé helyett rooibos tea

Bár teának mondjuk, valójában nem az, ugyanis a rooibos egy Afrikában őshonos bokorféle levele és nem teacserje.  Nem tartalmaz csersavat, ami azoknak lehet jó hír, akiknek a kávé és a tea gyomorgondokat okoz. Természetes élénkítő hatása mellett méregtelenít, bővelkedik olyan ásványi anyagokban, mint a kalcium, a magnézium és a cink, magas antioxidáns-tartalmának köszönhetően segít a fiatalság megőrzésében, sőt jó hatással van az emésztésre és a menstruációs fájdalmakra is és nem tartalmaz koffeint.

rooibos tea